Monday, 30 January 2012

Menyanyi-Dulu dan sekarang

I like to sing very much. Betul. Ingat lagi, waktu Tadika Kemas, Cikgu Adawiah tanya "Siapa nak cuba nyanyi line ni?". Entah dari mana dapat kekuatan, terus je, saye angkat tangan. Tup tup Cikgu Adawiah pilih pulak jadi ketua boria. Tengok tu.. Selamber je en?? Ntah la, saye ni mmg suke betul pentas. Suke buat performance atas pentas.. Nervous tu memang la ade, tapi suke.   
Itulah saya, yang pakai samping hitam. 

Teringat pulak, zaman kecik-kecik suke betul lagu kumpulan Feminine. Tak tahu tajuk ape, tapi macam ni lah bunyi lagu tu, "Kita bersama mengejar mimpi, suatu hari nanti, cinta kita bersemi...".. Setiap kali dengar lagu ni, mesti cepat-cepat pergi ambil sikat dalam bilik dan buat jadi microphone. Waktu tu, saye dalam umur 4 tahun, duduk kat AU4 Keramat. Memang bestla, kecik-kecik nak nyanyi takde sape marah kan??

Pastu teringat pulak zaman SBPIT, Form 2, selamber je tengah2 prep duk nyanyi. Sebenarnye, unconscious. Sebab memang da suka nyanyi. So, sebenarnye ter aka. tak sengaja. Tapi, bile dah ade orang sedar, buat dek, je la. Tak sedap korang tutup telinga ye? :)

Sekarang ni, jadi penyanyi utama dalam bilik air je la. But still, I love to sing. Bukan ape, boleh hilangkan stress. Setiap kali kalau dengar lagu Move Like Jagger, On The Floor, Jai Ho, automatik rase macam nak menari, sebab lagu-lagu ni semua rancak.

Tapi, saye masih ingat, sebenarnye memang ade time tu minat gile kat lagu Rossa-Ayat-ayat Cinta. Even sampai sekarang pun. kalau dengar lagu Rossa, memang nyanyi sekali. Same goes to lagu Selena Gomez. 

Sekarang ni, kalau dah penat-penat buat assignment, saye n Cik Tweety karaoke dalam bilik je la. Pasang lagu best, macam lagu Techno, dance songs from You Tube, nyanyi macam best. Haha. Kesian roommates sebelah. Maapla, kami tengah stress time tu. So, that's all from me. 

Jangan la pelik pulak kalau tengok saye nyanyi dengan tibe-tibe. It is a part of me, okay :)

Friday, 27 January 2012

Rainbow Qur'an

I think this Qur'an is awesome and pretty. Check this out:

 Cantik kan? Rasanya tak jumpa lagi kat Malaysia, ini keluaran Indonesia. Kalau siapa-siapa jumpa, bagitahu ye. :) Thanks.

Teringat pada pelangi and ice-cream Paddle-Pop.

Ombak Rindu :

Ini barulah Ombak Rindu yang sebenar, yang menginsafkan, yang menyejukkan hati. Sungguh, harap lagu ini mampu menjadi pengganti diri.. Umur yang makin menginjak, dosa-dosa yang dikumpul pun makin banyak. Tapi, harap-harap kita semua meninggalkan dunia, menutup mata dalam tingkat iman paling tinggi. Jangan pernah berputus asa mengharapkan cinta Dia. Dia tidak akan menolak cinta kita, kalau bersungguh-sungguh. Walau setinggi langit pun dosa, berdoalah banyak-banyak, Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Tapi, kalau buat kebaikan sebanyak-banyak pasir yang bertaburan di pantai, tapi niat untuk menunjuk-nunjuk, apa guna. Semoga hari ini, Jumaat, 27 Januari menjadi hari yang berkat untuk semua. Sama-sama doakan kita semua menjadi lebih baik dari hari-hari lepas.

PS: Gembira-gembira juga, tapi berpada-pada ya :) 

Sunday, 22 January 2012

Lost in Wonderland

If you asked me what I am doing right now, definitely I will answer “I am drinking elixir of life” without any lugubrious feeling, no doubt. Overtaken by joy, ordinary life seems so much precious and wonderful to me. Time is wisely spent by helping Mummy, reading, watching movies, mingling with family and pet sisters-referring to kids my Mummy babysits: Lia, Dina, Tirah, Nurin, Iffah and Pipah, doing house chores, listening to music and etc. I feel like to freeze the moment, let the moment circling around here. If not, I wish to buy a time machine to rewind every second when I feel hopeless and burry by unfinished workload. I also miss the sweet smell of baking cookies and cakes. But, I don’t have any chances to bake yet. Once, I told my Mummy that I really like to bake (even though I am not good enough in baking, I admit it), but she convinced me to focus on learning how to cook “lauk-pauk”. I told her, I actually know the basic things to cook, but the problem here, is I always, I repeat, I always forget if I don’t practice. Poor me :(.

So, turn into a new leaf, I have two or three recipe books to copy. Actually, I have half done copied the recipe in the lap top and hooray, I save it in my pen drive. Unfortunately, the pen drive was infected with viruses from Waqeq Shop at UIA and naah, I tired already to rewrite it once again. I will write it back during this break, but, when I gather all my spirit back, yeah. Do pray for me so I will finish copying all the recipes and successfully print it. GTG, have another cup of sweetness to drink

Sunday, 1 January 2012

I love you so much


Semakin menginjak usia, semakin rasa takut. Takut kehilangan kamu berdua, bukan pada pandangan mata tapi pada pandangan jiwa. Masih belum cukup lagi berbakti kepada kedua kekasih hati ini. Abah dan Mummy pelengkap hidupku. Takkan mampu kucari manusia sehebat ini. Sungguh. Maafkan anakanda ini kalau banyak buat salah. Maafkan anakanda ini kalau selalu tidak menurut kata. Moga-moga anakanda ini mampu menjadi yang baik buat kekasih hati.

You are always in my heart and in my do'a. I really appreciate your unconditional love towards us-Along, Epi and Daniel. I am not sure either I can pay back all your sacrifice for me. But, I swear, I try to be your best despite all my flaws. You are the only reason I survive in this world. You are my strength when I go weak, you are my light when it goes dark, you are everything for me. Thank you, my backbones, inner strength, outer shield. No words can describe my  love. No single word. Trust me.