Saturday, 30 July 2011

Almost-Famous Amos Cookies Recipe

A few days ago, I totally craving for home-made cookies. It has been a very long time I didn't bake anything. So I tried to make cookies that I called "Almost-Famous Amos Cookies" and guess what? I manage to make quite a good bake. :) Let's check this out:




2 cups butter
4 cups flour
2 tsp. baking soda
2 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
5 cups blended oatmeal (measure oatmeal & blend in blender to a fine powder)
24 oz. chocolate chips
1 tsp. salt
18 oz. Cadbury bar (grated)
4 eggs
2 tsp. baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp. vanilla
Cream the butter and both sugars.
Add eggs and vanilla;
mix together with flour, oatmeal, salt, baking powder, and soda.
Add chocolate chips, Cadbury bar and nuts.
Roll into balls and place two inches apart on a cookie sheet.
bake for 10 minutes at 375 degrees.


Notes:
Okay, this could be such a super sweet cookies if you follow the exact amount of both sugars. So, I just used about 3/4 cup of them. I didn't add chocolate chips and it was fine. I reduced all the ingredient to half. For instance, 2 cups of butter was reduced to 1 cup only. (This was my first attempt to make these cookies. I didn't want to finish them all by myself it turned to be not-so delicious. Haha).And, 1 bar of chocolate bar is equal to 10 to 12 oz (this recipe didn't mention about it).  One more thing, it is better for the cookies to not have an exact shape. Just use spoons to place the cookies on cookies sheet. First, I rolled it into balls but it wasn't attractive. Then, I place the ingredient with spoons and it was better. Sorry for not having any picture of them because we have already munch them until nothing left. Let's try this for this coming Hari Raya Aidilfitri. :) Last but not least, happy eid mubarak. Baraka Allahu fi kum.

Credit to: Recipe

Friday, 29 July 2011

Mimpi. Tafsiran atau mainan?

Bingung aku dibuatnya. Setiap kali bangun, aku berfikir. Aku sudah bermimpi sebanyak tiga kali orang yang sama, orang yang dikenali. Orang kata, mimpi mainan tidur. Kalau mainan, kenapa harus sampai tiga kali banyaknya? Tak perlu dikhabarkan siapa dan apa mimpinya. Cukuplah diberitahu orang itu dalam mimpiku hanya memerhatiku dari jauh, redup matanya mentafsirkan sesuatu yang aku mengerti. Aku cuba menjauh zahirnya, tapi fikiranku tidak.  Permainan minda yang berputar ligat buat aku keliru umpama dungu. Harap, mimpi mainan tidur.

Monday, 25 July 2011

Bersyukur

Mulut bising membicarakan semua yang serba daif di sini sana kerana mengikut langkah kaki yang mungkin infiniti langkahnya. Infiniti yang hanya berakhir apabila kubur sudah digali. Mandi dan kapan yang sudah membaluti sekujur jasad yang dahulu kau sangat bangga dengan kehebatan bukan semua manusia dapat dicapai. Kau tercampak ke dunia lain yang serba tidak kena pada pandanganmu. Saat itu, kau rasa dunia yang kau punya sebelum ini lebih baik dan kau meraup muka dengan kedua belah tanganmu, melindungi juraian air mata yang jatuh ke bumi. Baru tahu tinggi rendah langit yang membiru, kecil besar ruang berlindung, tinggi rendah bangunan terpacak. Makhluk lain sibuk mengkhabarkan tanaman apa yang perlu kau tanam pada tanah semaianmu, namun benar perlu kau turuti mereka? Bukankah kau lebih tahu baja apa yang sesuai pada tanah kau? Kerana itu, akal terletak di paras yang teratas, bukan sembarangan tapi ada makna yang perlu kau ta'kul. Adakah kerana terikat dengan aksara "DEWASA" membuatkan kau alpa dengan segalanya sehingga semua anggota tidak perlu sujud menghadap Dia? Ingat semuanya kekal belaka? Rugilah semua yang tidak merafakkan penghargaan yang bukan lama dipinta. Buat aku, kamu dan semua. Sudahkah kita bersyukur? Tanda tanya yang sendiri ada jawabnya.

Wednesday, 13 July 2011

Leka

Otak berputar-ligat berfikir susunan aktiviti terancang tanpa dicatat pada helaian kertas bergaris biru umpama monolog dalaman yang difahami oleh diri sendiri dan terkatup rapat dalam kotak yang tidak ku tahu warnanya. Berjalan mundar-mandir memikirkan perkara di dalam kotak yang tidak tersusun di atas rak imaginasi sehingga terleka sebentar kepada perkara yang sedang dilaksanakan. Cepat-cepat membuka Muka Buku kononnya mahu melihat input terbaru tapi hanyut di bawa arus keriangan yang entah apa definisinya. Kosong. Tidak bermakna. Kelakar sungguh Muka Buku itu membuatkan kotak yang tadi tidak tersusun tapi masih boleh dicari hilang sepantas kau membuka Muka Buku. Leka dan terus leka. Satu per satu helaian itu diselak, entah apa yang kau cari. Kembali terkenangkan kotak itu namun sudah terlambat. Arus sungai telah menelannya bersama sang masa yang tidak pernah sabar menunggu. Renanglah arus sungai itu, mustahil kau dapat mencarinya walau seribu kudrat telah kau guna.

Monday, 11 July 2011

Aleph by Paulo Coelho


Above is a video made by its author himself, Paulo Coelho and below was made by one of his fans. I think both videos carry intense messages that can only be understood by contemplating and wondering in a deep thought. Enjoy! 


Sometimes I wonder how can a person have a brilliant thought and translate it into just plain papers. I wish to read this, for real (Although I have a list of books awaiting me :)....  Here comes the book,

I thought this book has been somewhere in Kinokuniya, MPH or even Popular Bookstore for a long time like Harry Potter, Twilight and etc. (I live in suburban area, forgive me if I am outdated. He~~). Then, I seek aid from my dear Mr. Google. Guess what, I found this:

 As we can see, it will be published maybe in 2012. Okay, wait yeah. I'm not sure this title comes in volume or just a single book. But, I love to have it. Do tell me if anybody found Aleph.

Credit to:  Paulo Coelho's blog

Mengantuk

Hari in mataku buntang umpama bebola kaca yang tidak lekap duduknya di rangka retina. Otak berdenyut-denyut kecil meminta aku berehat sebentar. Sabar ya. Akan aku bawa dirimu keluar dari alam maya menyahut keinginanmu. Sabar. Bagiku sedikit waktu. Hanya seketika. Bukan mudah aku mahu berbicara menggunakan bahasa setelah beberapa tahun aku menembusi ruang bahasa Melayu yang telah digantikan dengan Lingua Franca ini. Sabar. Beri peluang kepada sang jari mencoretkan rasa, ya.

Baik.
Dia sudah penat menari di sini. Dia sudah memberi kamu ruang untuk bernafas. Jangan merengek kecil bagai bayi sedang kamu sudah lahir jauh dewasa dari si bayi.

Salam. Pergilah kamu terokai ruang yang tiada sempadannya.

Friday, 8 July 2011

Manusia bermulut dua?

Orang tak pernah puas ngan hidup. Banyak kerja pun membebel, tak de kerja pun membebel. Kenapa tak pernah berhadapan je ngan kerja, rangka gerak kerja dan terus mara? Kenapa biar kebosanan yang isi ruang waktu kalau betul-betul sakit hati mendegar perkataan itu. Apa entah nak jadi ngan kaum homosapien ni. Nasiblah mereka bermulut satu. Saya tak dapat bayangkan kalu makhluk ini ada lebih daripada satu mulut.

Bagaimana agaknya. Tentu jadi gila kerana dua-dua belah telinga mereka tak dapat fokuskan percakapan si mulut A dan si mulut B. Mungkin mereka akan menjadi lebih penat daripada biasa. kadang-kadang manusia sendiri yang tak dapat kawal percakapan mulut A dan mulut B. Ruang gosip mcm BEAUTIFUL NARA pun makin membiak subur, sebab mulut-mulut ni nak bercakap.


 Pastu, kalau ade pertandingan debate or singing competition pun mike kene ade due, sebab nak kasi chance kat dua-dua mulut ni bercakap. Bile singing competition, tak perlu lagi ade back up singer. Mulut A jadi vokalis, mulut B jadi back up. And then, duet pun x payah. Mulut A jadi suare Siti Sarah, mulut B jadi suare Jamal Abdillah. Huhu.

Lupa, saya pun termasuk dalam golongan homosapien ni. Mungkin jugak termasuk dalam golongan ini???? Ye, benar. Sebenarnya, main fokus kat sini nak cakap pasal merungut. Tapi, imaginasi saye suka sangat terbang tinggi umpama burung yang bebas di angkasa.
 I've to go now. Manusia bermulut dua? None of Homosapiens have two mouths. If so, do tell me.

Thursday, 7 July 2011

TQ Allah for everything

First of all, yes. Thanks to Him for mcm2 nikmat Dia dah bagi..

Skrang murah rezeki sgt... Sejak jadi Research Assistant ni, ade la beberapa org y mintak tlg saye. Tq so much. Pastu terjumpa ngan ex senior y mintak tlg jadi fasi plak bile ade kelapangan. Oh, tq Allah. I'm speechless. I am not a good person but You give me such unimagenary bounties.

Thank you so much.

Thanks.

Thanks.

Under construction

Sungguh aku buta dalam membina blog. Even tough dah ramai org buat, I 'm still left far behind.. Haha.. So, sorry for today's inconvenient. My blog is sucks. Haha. Biase la.. Percubaan. Nge~~~ Tgk design background and colour font. Sungguh ridiculous. Wahaha.. So far, I just trying. Thre is a lot of things to discover. Shhh~~ Jgn gelak.

Wednesday, 6 July 2011

Keserabutan yang melanda

Gabungan perasaan gembira, keliru yang menolak kesedihan masih belum kuat untuk membinasakan kepenatan yang jelas di dalam spiritual tanpa terpancar pada fizikal menjadikan aku insan yang biasa di sini. Kesemuanya bersimpang siur umpama badai semalam baru melanda meranapkan sebuah bandar yang bukan calang-calang ukur lilit kilo meter persegi.

Aku tidak marah andai tiada siapa yang memahami kata-kata yang tercatat pada skrin komputer kalian kerana bukan maksudku untuk difahami, aku cuma mahu didengari. Biar tiada manusia yang boleh menaakul, biar tiada  haiwan yang boleh mengetahui bahasa manusia yang terdiri daripada bait-bait kata yang dijalin kemas dalam gabungan ayat yang bernoktah, biar aku sendiri yang tahu. Aku brlum pernah lelah memandu di jalan yang aku belum tahu penghujungnya, kerana aku gembira bertemu pelbagai insan di setiap persinggahanku.

Terima kasih semua yang pernah sudi menjemputku singgah di teratak kalian walau cuma seketika.



Wordless Wednesday #1 Transformasi

Hari ini saye Google word Transformasi, dan ini hasilnya... Taddddaaa. terkejut .. hu~~

http://www.google.com.my/imgres?imgurl=http://mediamalaya.com/wp-content/uploads/2009/05/ashraf-muslim1.jpg&imgrefurl=http://mediamalaya.com/gambar-transformasi-artis-jejaka-malaysia/&usg=__tU7Vgt3yuP2rBWEadpnb8dP2FSI=&h=342&w=550&sz=156&hl=en&start=0&zoom=1&tbnid=lxjT_X065QLd3M:&tbnh=136&tbnw=218&ei=5g4UTtriNcuyrAfmtv2HBA&prev=/search%3Fq%3Dtransformasi%26hl%3Den%26biw%3D1440%26bih%3D805%26gbv%3D2%26tbm%3Disch&itbs=1&iact=hc&vpx=541&vpy=98&dur=4098&hovh=177&hovw=285&tx=86&ty=135&page=1&ndsp=25&ved=1t:429,r:2,s:0&biw=1440&bih=805

Tuesday, 5 July 2011

Ujian kesabaran dalam berpuasa..

Memang betul, hari ini saye diuji lagi.. Yelah kan, ape tak nye.. Petang tadi, baru je balik dari buat kerje Convest, rushing gler untuk kejar b4 5pm takut2 Mahallah ofis tutup, takut2  xsempat check out n check in untuk LIVD and nanti kene bayar RM50) (baik g shopping ke, beli buku crite kan, its better).

Ok, jadi pun ngan nafas ynag termengah-mengah memanjat tangga Batu Caves y amat tinggi, lebih dari 100 stairs (i have counted it the sem before), i terus g Mahallah ofis.

"Kak, nak check in and chack out"
" Ni tulis kat cni.."
"Check in for LIDV (Living in Campus During Vacation) ? under CONVEST"
" Jap (sambil check the paper). Dik, name awak x de tau dalam senarai kami. Tahu x nanti kena bayar?"
"Tapi sy memang CONVEST".

Tibe-tibe datang menyampuk lagi seorang kaka,
" Tu lah , hari ni baru nak register. Sape suruh lambat."

Akak ni kan, memang buat saye bengang. Sabar je lah. Mane ade kite daftar hari ni. Just maybe Kak y uruskan LIDV terlepas pandang name kite.Dalam hati rase membara jugak sebab dia siap bebel lagi. Kita pun jawab lah, "saye da lame daftar, mungkin ade kesilapan teknikal'. Lebih kurang macam tulah.

Lepas da settle semua kita pun balik la room. Kita da la baru balik dari wat kerja kat ITD, termengah2, pastu ade orang yang main tuduh. Siap sound suruh bayar.. Nasib teringat, ujian bulan puase.. Aduhai, sabar je la.. Malam pulak, bukak ngan biskut n air milo sebab kafe tutp. Kul 10pm baru makan nasi.


Ujian, ujian. Allah sayang lagi kat aku, rupanya. Thanks.

Friday, 1 July 2011

Queen of the locked door

Oklah..

Ni attempt kedua I bukak blog baru.. Harap it's go on smoothly. Haha..

So, ape cter hari ni?

It goes like, today it was my THIRD times terkunci pintu bilik.. itu x termasuk tahun lepas lagi.. So, it was actually my FORTH times terkunci kat Mahallah Nusaibah tu.. I think nobody can challenge me lah, kan? Ade ke? haha.. Kalu ade sile bgtahu, k.. X sampai setahun duk kat UIA da byk kali terkunci.. Tu lah mak suh blaja, hang kuat berangan. Nasib ade jiran kat bilik sebelha. Kalu x?? Ha, duk kat lua termenung sorg2..

Jadi, ini sahajelah cter saye hari ini. Bg semangat skit ok, kat saye so bleh terus buat post.. :D


Agak2 la ckit pintu Mahallah kau cantik camni.
Till then. Bubye,olls :D